23948sdkhjf

Länsstyrelser kraftsamlar på fossilfritt

Länsstyrelserna i Västmanland, Södermanland och Uppsala har tillsammans med Biogas Öst engagerat 17 offentliga aktörer i en kraftsamling för att uppnå fossilfria transporter i regionen.
Projektsatsningen Fossilfria och effektiva transport i östra Mellansverige drog officiellt igång den 21 mars genom att samla över 100 deltagare i Västerås för invigning och kick-off. Målet är att när projektet avslutas 2020 ska de offentliga aktörerna i projektet ha minskat sina koldioxidutsläpp med 20 procent.
Västmanlands läns landshövding Minoo Akhtarzand inledde dagen med att inviga projektet och därefter kunde konferensdeltagarna ta del av en rad inspirerande föreläsare. Bland annat berättade Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige 2030, hur man ska arbeta regionalt och lokalt för att nå det nationella målet om en fossiloberoende fordonsflotta. Under dagen fanns dessutom möjlighet att besöka en mässa med hållbara transportlösningar.
- Transporter är en stor del av vår klimatpåverkan. En omfattande effektivisering är nödvändig för att nå klimatmålen inom denna sektor, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Ett Fossilfritt Sverige 2030. De offentliga organisationerna i en region har en stor potential att effektivisera sin transportanvändning genom till exempel val av fordon, val av bränsle, antal fordon, körsätt och planering av resor,
Fokus för dagen var hur den egna organisationen kan arbeta strategiskt med omställningen till hållbara transporter. Både genom effektivisering av transportarbetet samt övergången till förnybara alternativ.
- Omställning till ny teknik som elfordon är viktigt, men lika viktigt är fortsatt offensiva satsningar på biodrivmedel som biogas, etanol och biodiesel, säger Beatrice Torgnyson Klemme, vd i Biogas Öst. Alla hållbara alternativ kommer att behövas för att ställa om transportsektorn. Jag hoppas och räknar med att vi nu kan ta rejäla kliv i omställningen till fossilfrihet. Just nu arbetar vi dessutom med att få igång ett nytt samverkansnätverk för den regionala omställningen – BioDriv Öst.
Regionpolitikerna Jenny Lundström – ordförande i regionala utvecklingsnämnden Region Uppsala, Andreas Porswald – regionråd energi och miljö Region Västmanland och Mattias Claesson – vice finanslandstingsråd Landstinget Sörmland fanns på plats och backade upp satsningen.
-Samverkan i den här typen av projekt och genom samverkansorganisationer som Biogas Öst är viktigt för regionens roll och arbete med omställningen till fossilfrihet, säger Jenny Lundström, ordförande i Regionala utvecklingsnämnden, Region Uppsala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.265