23948sdkhjf

Hovrätten friar lastbilsförare

Hovrätten i Sundsvall friade nyligen en chaufför som överskridit kör- och vilotidsreglerna med 28 minuter. Hovrätten delar chaufförens bedömning att det inte fanns något säkert ställe att stanna innan slutdestinationen förutom en fullbelagd rastplats.
Det rapporterar Transportindustriförbundet.
Chauffören som körde farlig last (flytande ammoniak) hade när körtiden var slut bara en rastplats tillgänglig och cirka 25-30 minuter kvar till slutdestinationen. Då rastplatsen enligt chauffören var fullbelagd valde han att köra vidare till slutdestinationen vilket gjorde att körtiden överskreds med 28 minuter. EU:s regler om kör- och vilotider medger möjlighet att överskrida körtiderna för att tillgodose personers, fordonets eller lastens säkerhet. Med tanke på godsets art ansåg chauffören att det inte fanns något annat säkert ställe närmare slutdestinationen än den fulla rastplatsen, varför han valde att köra direkt till slutdestinationen. Hovrätten delar chaufförens bedömning och friar denne helt.
Transportindustriförbundets jurist ser positivt på denna bedömning av hovrätten som mer tar hänsyn till den trafikfara som hade kunnat uppstå om flytande ammoniak hade parkerats på annat ställe. Förbundets jurist ser även positivt på och delar hovrättens bedömning av bevisvärdet av enskild polismans uppgifter vilket innebär att bevisbördan läggs högre, något som är positivt för rättssäkerheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063