23948sdkhjf

Länsstyrelse prisar Södras lastbilstransporter

”Med sitt engagemang och målmedvetna arbete för att minska utsläppen av koldioxid är Södra ett gott föredöme och kan inspirera andra att arbeta med klimatfrågan samt bidra till hållbar utveckling”. Så löd motiveringen när Södra Åkeri på tisdagen tog emot Solrospriset av Länsstyrelsen i Kalmar län.
År 2009 påbörjade Södra sin resa mot förnyelsebara bränslen. Ambitionen är att alla fordon på hela Södra ska använda drivmedlet HVO samt att 90 procent av Södrakoncernens dieseltankar ska bestå av det nya drivmedlet inom kort.
- Det känns härligt att vi blir uppmärksammade för det här arbetet då det ger energi till att fortsätta jobba med förnyelsebara bränslen, säger Åsa Forss, chef för Södras flisbilar. Södras arbete med hållbara transporter hade inte varit möjlig utan alla som har varit engagerade i projektet från starten.
Klimatkommissionen Kalmar län delar årligen ut Solrospriset som är ett uppmuntringspris till företag, organisationer, personer eller föreningar som bidragit till ett klimatsmartare Kalmar län. Priset ges till de som har utfört framstående åtgärder eller insatser som inspirerar och genererar innovation, jobb och aktiviteter inom klimat och energiområdet.
HVO är ett klimatsmart och ekonomiskt alternativ till fossil diesel och kommer att finnas vid tankstationer som täcker 90 procent av koncernens förbrukning och vidareförsäljning. Bränslet är en diesel framtagen på konstgjord väg och betyder hydrerad vegetabilisk olja. Råvaror till Södras HVO är slakteriavfall och rapsolja.
- HVO är till skillnad från RME identiskt med fossil diesel, det innebär en klar fördel för motorerna, säger Åsa Forss. Vi ser HVO som bättre både totalekonomiskt och miljömässigt.
På Södras plantskola i Flåboda och på massabruket i Värö har man testkört HVO som ett pilotprojekt med ett mycket lyckat resultat. Nu vill Södra gå vidare med produkten och implementera det på bred front.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078