23948sdkhjf

Ostkusthamnar vässar miljöarbetet

Sjöfarten är ett miljövänligt alternativ för den som ska frakta gods, men det kan bli ännu bättre. Därför arbetar Ostkusthamnar i samverkan kontinuerligt för att förbättra miljön i och omkring svenska farvatten. Hamnen i Oxelösund arbetar aktivt med miljöfrågorna.
Oxelösunds Hamn är aktiv i flera projekt som arbetar för användning av miljövänliga bränslen. Hamnen hanterar 6 000 ton balat avfall per månad åt värmeverk som gör varmvatten och el till hushållen runt Mälardalen. Genom att på ett tryggt och säkert sätt hantera avfallsbalarna åt sina kunder bidrar Oxelösunds Hamn till den viktiga energiomställningen.
Just nu provar hamnen även att använda sig av slaktavfallsdiesel i sina stora tunga lastmaskiner som kör in råvaror till SSAB:s metallurgianläggning i Oxelösund.
– För att kunna förändras och ställa om till en hållbar produktion gäller det att våga testa nya sätt att arbeta på, säger Erik Zetterlund, vd i Oxelösunds Hamn. Om det här försöket går bra planerar vi att helt gå över till sådant bränsle.
Ett annat projekt Oxelösunds Hamn deltar i är att ta fram bränslecellsdrivna tunga truckar och entreprenadmaskiner. I projektet är Energimyndigheten, SSAB och Kalmar Cargotec huvudfinansiärer.
Förutom att jobba med att göra sin egen transportkedja mer hållbar ingår Hamnbolaget i en studie initierad av TransportForsK Föreningen (TFK). Studien ”Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2016” undersöker bland annat förutsättningar för ökad närsjöfart.
- Genom att öka sjöfartens andel av det nationella transportarbetet kan vi minska lastbilstransporterna och på så sätt avlasta våra vägar och järnvägar och även minska farliga utsläpp, säger Erik Zetterlund. Detta är nödvändigt för att leva upp till framtida miljökrav och miljöambitioner.
Oxelösunds Hamn ingår i den del av studien som bland annat ska utreda potentialen för ett utökat sjöfartsystem, förutsättningarna i att knyta samman hamnar med fartyg för insjöfart och i vilken omfattning landinfrastrukturen skulle kunna avlastas med sjöfart. Erik Zetterlund avslutar med en uppmaning till alla landets hamnar.
- Vi kommer att försätta utveckla vår miljöprestation, säger han. Förhoppningsvis leder detta till att fler miljösatsningar sker runt om i landets alla hamnar – tillsammans skapar vi mer hållbara transporter och bidrar till energiomställningen!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078