23948sdkhjf

35 förare varslas hos Fågelsta Åkeri & Frystransporter

Mjölby-baserade Fågelsta Åkeri & Frystransporter varslar 35 av sina 150 anställda om uppsägning. Skälet är att åkeriet förlorat omfattande transportuppdrag för Arla.
Det handlar om så kallade mellantransporter av mejeriprodukter mellan Arlas produktionsanläggningar och lager i Jönköping, Götene, Linköping och Stockholm. En stor del av flödena går från Jönköping, Götene och Linköping till Stockholmsområdet.
Fågelsta Åkeri & Frystransporter är ett av landets större privatägda åkerier som utför transporter för DB Schenker. Bolaget utför sedan många år bland annat transporter för Arla via DB Schenker.
- I samband med Arlas transportupphandling hösten 2015 fick vi besked att DB Schenkers anbud var för högt, säger Tommy Rundberg, verksamhetschef i Fågelsta Åkeri & Frystransporter till Transport & Logistik Idag/Transportet. Av det skälet varslade vi i november 35-36 av våra anställda chaufförer om uppsägning. 20 av förarna är baserade i Jönköping. Resterande är stationerade i Götene.
Tommy Rundberg förklarar att den transportör som ”vann” upphandlingen tar över transporterna den 15 maj i år.
- Eftersom de flesta av våra chaufförer som berörs har sex månaders uppsägningstid så varslade vi redan i november, säger han.
Förändringen innebär att Fågelsta Åkeri & Frystransporter minskar sin fordonsflotta med knappt 20 lastbilsekipage.
- Inom kort kommer Arla att tillkännage vilket eller vilka åkerier som har vunnit upphandlingen, säger Tommy Rundberg. Så snart det blir klart kommer jag att kontakta dem för att höra om de kan ta över de förare som vi har varslat.
Fågelsta Åkeri & Frystransporter har 65 lastbilar och 150 anställda före förändringen. Omsättningen för 2015 uppgick till 156 miljoner kronor.
- Det som är positivt i det här ”eländet” är att det är god efterfrågan på yrkesdugliga chaufförer, säger Tommy Rundberg. Jag är därför övertygad om att de förare som vi varslar kommer att hitta nya chaufförsjobb ganska så snart.
Trots att Fågelsta Åkeri & Frystransporter förlorar omfattande Arla-transporter så kommer bolagets ledning att söka nya uppdrag för andra kunder.
- På kort sikt blir det svårt att ersätta de förlorade transporterna, men på medellång sikt räknar vi med att ha hittat ytterligare några nya omfattande transportuppdrag, säger Tommy Rundberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109