23948sdkhjf

Stabilare lönsamhet inom logistik och transport

En ny sammanställning från LRF Konsult visar att lönsamheten bland landets småföretagare verksamma inom transport och logistik nu verkar ha stabiliserat sig på en nivå runt 19 procent.
LRF Konsult analyserar löpande lönsamheten bland landets småföretagare, det vill säga företag med 0 – 15 anställda, inom en rad branscher. Den senaste sammanställningen avser perioden rullande 12-månaders data per utgången av tredje kvartalet 2015.
Den tendens till förbättrad lönsamhet som sågs i början av året bekräftas i den senaste analysen. Den årliga genomsnittliga lönsamheten inom transport och logistik var vid utgången av tredje kvartalet 19,3 procent. Det är något högre än för helåret 2014 (18,9 procent), men något lägre än för helåret 2013 (19,5 procent) och tyder på en stabilisering av lönsamheten inom transport och logistik.
- Transport och logistik är ett område som är utsatt för hög konkurrens från bland annat utländska åkerier, säger Maria Hallén, segmentchef Företag i LRF Konsult. Det faktum att företagarna lyckats hålla uppe lönsamheten kan innebära att de sanktionsavgifter som infördes den 1 januari, i syfte att öka möjligheten för företagen att konkurrera på lika villkor, bidragit positivt.
Den genomsnittliga intäkten för småföretagen inom transport och logistik är också fortsatt stabil, 3,1 miljoner kronor för helåret 2014. Under perioden har den totala kostnadsnivån sjunkit marginellt. Personalkostnaderna steg, men de egna transportkostnaderna sjönk och bidrog till att upprätthålla lönsamheten.
- Småföretagarna har varit duktiga på att parera svängningar i intäkter och hantera sina kostnader, vilket borgar för en fortsatt stark lönsamhet inom branschen, säger Maria Hallén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.119