23948sdkhjf

Fifflande fordonsägare under lupp hos fogden

Efter årsskiftet kommer Transportstyrelsen att kunna överlämna obetalda vägtrafikregisteravgifter till Kronofogden för indrivning.
Transportstyrelsen rapporterar att den årliga vägtrafikregisteravgiften aldrig betalades för cirka 260 000 fordon under 2014 och de innebär ett intäktsbortfall för Transportstyrelsen på mer än 25 miljoner kronor. Intäktsbortfallet har blivit så pass omfattande att reglerna nu ändras vid årsskiftet. Obetalda vägrafikregisteravgifter kommer efter årsskiftet att kunna överlämnas till Kronofogden för indrivning.
Obetalda avgifter har hittills inte överlämnats till Kronofogden vilket har inneburit att fordonsägare kunnat strunta i betalning utan att riskera ytterligare konsekvenser. Detta har i sin tur inneburit att fordonsägare har kunnat sätta i system att inte betala avgifterna och att fordon som egentligen skulle ha avregistrerats har fått stå kvar i registren.
- Fordonsägare som konsekvent struntar i att göra rätt för sig riskerar att underminera allmänhetens förtroende för systemet, säger Anders Larsson, direktör för fordonsregistrerings- och ärendestödsavdelningen på Transportstyrelsen. Att några inte betalar innebär tyvärr högre kostnader för alla andra. Därför ser vi det som nödvändigt med förändring.
Normalt betalas en vägtrafikregisteravgift på 60 kronor tillsammans med fordonsskatten för ett fordon. Men cirka 1,5 miljoner avgiftspliktiga fordon är avställda eller inte skattepliktiga och får inte årlig fordonsskatt. I de fallen skickar Transportstyrelsen istället en årlig avi på bara själva vägtrafikregisteravgiften. Om en vägtrafikregisteravgift inte betalas i tid påförs en påminnelseavgift på 50 kronor. Summan av de två avgifterna uppgår till 110 kronor och de obetalda avgifterna innebär ett intäktsbortfall för Transportstyrelsen på över 25 miljoner kronor per år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187