23948sdkhjf

Näringslivet efterlyser utredning om transportskatter

Svenskt Näringsliv, Transportföretagen och Näringslivets Transportråd föreslår i en gemensam skrivelse till finans-, närings- och infrastrukturministern att en särskild utredning tillsätts om hur det totala antalet skatter och avgifter på transporter påverkar näringslivets konkurrenskraft.
Skrivelsen är en gemensam uppföljning av den nya rapporten från Svenskt Näringsliv om ”Transportpolitikens kostnader och näringslivets konkurrenskraft”. Det är konsultfirman Copenhagen Economics som på uppdrag av Svenskt Näringsliv har skrivit rapporten. Syftet är att öka insikten och beskriva sambandet mellan transportkostnader med fokus på skatter och avgifter, och näringslivets konkurrenskraft.
Rapporten visar att kunskaperna är skrala. Huvudorsaken är bristfällig och ofullständig officiell statistik. Ett annat problem är att statistiken inte är harmoniserad mellan länder vilket gör en internationell jämförelse av konkurrenskraft omöjlig. Den konsekvensanalys som exempelvis myndigheter gör i nuläget är därför endast en övergripande och ofullständig rimlighetsbedömning av förslagens effekter på näringslivets konkurrenskraft, inte en reell analys, skriver rapportförfattarna.
Skatter och avgifter på transporter har en funktion att fylla, men om de utformas på ett felaktigt sätt kan näringslivets konkurrenskraft försvagas. Därför är gedigen kunskap om sambandet mellan transportkostnader och näringslivets konkurrenskraft avgörande för samhällsekonomiskt effektiva beslut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062