23948sdkhjf

Tullverket förändrar hantering av fartygsklarering

Tullverket informerar om att det nästa år sker ett antal förändringar i hanteringen av fartygsklarering. Bland annat ska alla uppgifter lämnas elektroniskt.
När förändringen genomförs ska alla uppgifter som lämnas till Tullverket i samband med in- och utklarering av fartyg lämnas via den myndighetsgemensamma portalen Maritime Single Window (MSW). Måldatumet för Tullverkets anslutning till MSW är den 16 februari 2016.
All kommunikation med Tullverket avseende ankomst av fartyg kommer framöver att ske elektroniskt via MSW. Måldatumet för förändringen är den 16 februari och även Kustbevakningen beräknas ansluta sig detta datum. Detta förutsätter dock att gränssnittet mellan myndigheternas system är tillräckligt stabilt för att gå i drift. I början av februari kommer ett formellt beslut att tas utifrån respektive myndighets status.
- Den 1 oktober lanserades MSW-portalen som ska bli en väg in för all rapportering i samband med fartygsanlöp till svenska hamnar, säger jörgen Sjöholm, projektledare för MSW. Portalen driftsätts i flera steg och näst på tur att kopplas på är Tullverkets uppgifter rörande fartygsklarering samt Kustbevakningens uppgifter gällande besättnings- och passagerarlistor, hälsodeklarationer och sjöfartsskydd.
Befälhavaren på fartyget är ytterst ansvarig för att uppgifterna lämnas men kan delegera det till en annan aktör, som till exempel en skeppsmäklare.
- Det är i stort sett samma information som ska lämnas som tidigare, men den ska lämnas på ett annat sätt, säger Anne Törnqvist, processchef i Tullverket. Det betyder att dagens system med faxklarering helt kommer att upphöra när integreringen mot MSW sker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063