23948sdkhjf

E-handeln i julruschen ökar rejält

En betydligt högre andel av svenskarnas julklappsinköp tycks i år ske genom e-handel. En ny undersökning från PostNord visar att fram till den 25 november hade 43 procent av alla julklappsinköp skett via internet. Och konsumenterna uppskattar att det kommer att bli väldigt många fler e-handelsköp de kommande veckorna.
Redan nu i slutet av november har 18 procent av konsumenterna e-handlat julklappar för i genomsnitt 1 495 kronor. Det innebär att svenskarna hittills i år har e-handlat julklappar för 1,664 miljarder kronor, vilket är hela 47 procent mer än vid motsvarande period för ett år sedan.
- E-handeln har förvisso visat en mycket kraftig tillväxt hela året, men den tillväxt för julklappsinköp på internet som indikeras av denna undersökning är anmärkningsvärd, säger PostNords e-handelsexpert Arne Andersson. Mycket tyder på att väldigt många konsumenter i år väljer att handla fler av sina julklappar i lugn och ro framför datorn eller via sin mobiltelefon och få dem levererade hem av sin brevbärare eller till ett postombud nära hemmet.
Den kommande helgen förväntas årets julhandel ta extra fart, framförallt på internet. Många butiker kommer under en begränsad period att sänka sina priser rejält på flera produkter. Inspirationen kommer från USA där Black Friday markerar startskottet för julhandeln.
– Tidigare år har många svenskar valt att handla julklappar från utländska sajter i samband med Black Friday, men förra året ökade våra paketvolymer kraftigt från e-handelsföretag i Sverige dagarna efter Black Friday, säger Arne Andersson. I år kommer många butiker satsa rejält på denna helg, både på internet och i fysiska butiker.
Den positiva inledningen av årets julhandel på internet verkar fortgå fram till jul. När undersökningen genomfördes 23-25 november angav svenska konsumenter att de uppskattar att de kommer e-handla julklappar för 7,3 miljarder kronor, något som sannolikt är en grov överskattning.
- Det är möjligt att svenskarna har påverkats av de senaste veckornas händelser och därför nu svarar att de kommer göra fler köp via internet istället för att trängas i julhandeln, säger Arne Andersson. Om det blir så är svårt att avgöra, men att julklappsinköp via internet ska öka med 80 procent är inte troligt. Snarare uppskattar vi att omsättningen blir drygt 5,5 miljarder kronor, vilket bara det motsvarar en tillväxt på knappt 40 procent.

Fakta från undersökningen

• 36 procent av Sveriges befolkning har fram till den 25 november handlat julklappar i år till ett värde av 3,9 miljarder kronor. Vid motsvarande tidpunkter 2014 hade 39 procent handlat julklappar till ett värde av 3,2 miljarder kronor.
• De julklappar som flest har handlat hittills i år är kläder/skor (32 procent), leksaker (24 procent) och böcker (20 procent).
• 18 procent har hittills i år handlat julklappar på internet till ett värde av 1,664 miljarder kronor. Vid motsvarande tidpunkt för ett år hade 18 procent av befolkningen e-handlat varor för 1,133 miljarder kronor.
• På internet ökar andelen som köpt kläder/skor som julklapp kraftigt, från 14 procent 2014 till 22 procent i år. Följande varor toppar julklappsinköpen på internet hittills: Kläder/skor (22 procent), Böcker (19 procent) och Leksaker (17 procent)
• Hittills i år har 43 procent av alla julklappsinköp skett på internet, vilket är en ökning från 35 procent 2014.
• 41 procent av konsumenterna uppskattar att de har eller kommer att e-handla julklappar i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063