23948sdkhjf

100 procent förnybart hos Renall

Renall sluter cirkeln och kör på restprodukter när de tar hand om andras avfall och återvinning. Beslutet innebär att företaget minskar sina koldioxidutsläpp med 1 200 ton per år, vilket motsvarar 120 varv runt jorden i ett genomsnittligt passagerarflygplan.
Miljöserviceföretaget Renall arbetar med att ta hand om avfall och restprodukter från hushåll och företag. Företaget, som växer snabbt, har i dag 40 lastbilar i Östergötland och Södermanland och gör av med cirka 500 kubikmeter diesel per år. Renall har fattat beslutet att ställa om hela fordonsflottan till att köra med HVO, ett drivmedel som reducerar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent. Att Renall valde HVO är mycket passande med tanke på företagets verksamhet då HVO tillverkas av just restprodukter från till exempel slakterier.
- Från beslut till omställd fordonsflotta har det inte tagit mer än några veckor, och det är nog rekord i Sverige, säger Ronny Fyhr, vd i Renall. Vi har ett starkt fokus på åtgärder som minskar vårt avtryck på miljön och vi kör till exempel redan alla tjänstebilar samt en del tunga fordon på biogas. Vi hade satt målet att uppnå en fossilfri fordonsflotta till år 2025. Under hösten blev det tydligt att det inte finns något skäl att vänta – fossilfria transporter är redan här. Nu har vi tagit klivet.
Returpack, en av Renalls kunder, ställde under hösten krav på förnybara bränslen i upphandlingen av ett nytt insamlingsuppdrag. Detta tillsammans med kontakterna med Energifabriken ledde fram till beslutet att ställa om till förnybara drivmedel snabbare än planerat. Renalls ledning tidigarelade målet att ställa om till förnybara bränslen och det första steget är fordonen som verkar i Norrköping och som från och med denna vecka körs med HVO. Övriga fordon följer efter innan halvårsskiftet 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062