23948sdkhjf

APM Terminals skärper säkerheten

Nu inför APM Terminals i Göteborg en säkerhetsutbildning som åkare, lastbilsförare, speditörer och alla andra som besöker terminalen ska ta del av innan de får tillträde till terminalen. Utbildningen lanseras nu i november och i mitten av nästa år ska samtliga ha genomgått utbildningen.
- Det här är en del i arbetet med att skapa en säker terminal för de som vistas här, säger Christian Schell, säkerhetsansvarig i APM Terminals. Vi har en nollvision mot olyckor och incidenter på terminalen. Samtidigt är det en potentiellt farlig miljö att vistas i med tunga lyft och stora maskiner.
Utbildningen kommer att omfatta drygt 3 000 personer – allt från åkare, speditörer och chaufförer till servicepersonal och andra externa besökare. En kort utbildningsfilm ska göra dem mer medvetna om vilka risker som finns och vilka säkerhetsregler som gäller på terminalen. Det handlar om allt från var man får gå och vilka körregler som gäller till vilken skyddsutrustning man ska bära och hur man lossar och lastar på ett säkert sätt.
I direkt anslutning till filmen får besökare som vistas på de mer utsatta platserna ute bland kranarna, containrarna och fordonen, göra ett efterföljande test. Besökare till kontoret och verkstaden behöver endast se filmen. Först ut med att genomföra utbildningen och testet är åkerinäringen.
Annika Persson på Sveriges Åkeriföretag är positiv till initiativet.
- Både vi och åkeriföretagen som vi representerar är positiva till den här säkerhetsåtgärden, säger hon. I en så här pass riskfylld miljö är det viktigt att alla säkerhetsrutiner är förstådda och efterlevs för att undvika olyckor. Och det är viktigt med uppföljning för att se till att reglerna faktiskt också följs.
Filmen och testet kan göras på det egna kontoret eller på uppställda datorer hos APM Terminals och tar cirka 10 minuter. Ett godkänt test är en förutsättning för att man ska få tillträde till terminalen.
- När passerkorten ska förnyas eller någon ansöker om ett nytt kort, ska man kunna visa att man genomfört utbildningen och de som gör testet måste uppvisa ett godkänt resultat, säger Christian Schell. Vi räknar med att detta ska vara fullt genomfört under andra halvan av 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078