23948sdkhjf

Fängelse för omfattande godsstölder

Varor från ett stort tillverkningsföretag i Jönköping försvann vid ett flertal tillfällen när de transporterades utomlands. Efter en framgångsrik utredning med spaning och avlyssning, har fem personer nu dömts i tingsrätten.
Företaget i Jönköping, som tillverkar utomhusprodukter, upptäckte under förra året hur de vid upprepade tillfällen blev av med varor, framförallt motorsågar, men visste inte hur det gick till. Efter en anmälan inleddes ett samarbete mellan polisens nationella transportsäkerhetsgrupp och polisen i Jönköping.
– Vi fick veta att en container med varor som varit plomberad vid avfärd hade lämnats till Göteborgs hamn med plomben intakt, säger Håkan Carlsson, chef för nationella transportsäkerhetsgruppen. Ändå saknades motorsågar till ett stort värde när containern kom fram till Kanada, då med en felaktig plomb. Det fick oss att fundera på hur säkerhetsrutinerna såg ut längs transportkedjan.
Efter en tids arbete så började polisen hitta återkommande beteenden gällande genomförandet av transporterna av varorna.
– Vi kunde se att samme chaufför dök upp vid flera tillfällen i utredningen, och det var tillräckligt för att få åklagarens tillstånd att övervaka hans telefon, säger Bo Fransson som var förundersökningsledare i Jönköping.
Genom ett brett samarbete mellan tillverkningsföretaget, logistikkedjan och flera av polismyndigheterna så började arbetet ge resultat. Polisen kom överens med företaget om att skicka iväg ett antal så kallade kontrollerade transporter som skulle läggas ut på den misstänkte chauffören.
I september får chauffören information från sin arbetsgivare om att han ska hämta en container med varor och köra den till Göteborgs hamn, där den sedan ska vidare utomlands. Allt bevakas av polisen, genom spaning och avlyssning.
– På vägen till Göteborg ser vi hur de viker av och kör söderut mot Kungsbacka, säger Bo Fransson. Där finns en plats som vi innan trodde kunde bli aktuell för omlastningen av motorsågarna. Så fort de svängde av ditåt förstod vi att det var rätt.
Polisen kan då filma och dokumentera hur chauffören och flera medhjälpare, som rest till Sverige med lastbil, i samförstånd klipper upp plomben på lastcontainern och lyfter över stora mängder motorsågar till den andra lastbilen.
– Här hade det varit möjligt att gripa alla på platsen men då visste vi fortfarande inte hur de fick igenom containern i hamnens säkerhetskontroll, säger Bo Fransson. Det var en viktig detalj för att kunna förstå de tidigare stölderna.
När lastbilen väl kom fram visade det sig att den misstänkte chauffören, med ett förfalskat dokument och en stulen extra plomb, kunde få de i säkerhetskontrollen att tro att lasten var intakt. Det gjorde att stölden, enligt dokumentationen, såg ut att ha skett utomlands.
Samtliga inblandade greps i synkade insatser. Huvudmannen dömdes till 5 års fängelse för grov stöld. Övriga domar blev 3 år, 2,5 år och 1 års fängelse för grov stöld. Ytterligare en person dömdes till dagsböter för häleri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078