23948sdkhjf

Nästan var fjärde åkeri behöver nyanställa

Nästan var fjärde åkeri – 24 procent – av de drygt 800 åkerier som besvarat TYA:s enkät om anställningsbehov uppger att de ser behov av nyanställning det närmaste halvåret. Det är samma siffra som motsvarande mätning för ett halvår sedan vilket visar att trenden håller i sig.
Endast 8 procent bedömer att verksamheten behöver krympas och 50 procent tror inte att någon förändring kommer ske.
Det framgår av en undersökning om behovet av rekrytering respektive uppsägning av lastbilsförare de närmaste sex månaderna som Statisticon genomfört på uppdrag av TYA.
- Rekryteringsbehovet i den tillfrågade gruppen är cirka 1 000 nyanställningar, vilket vi bedömer som att över 2 500 nya förare behövs till branschen som helhet under de kommande sex månaderna, säger Lasse Holm, projektledare på TYA. Därmed är jobbmöjligheterna för alla som väljer att bli lastbilsförare fortsatt mycket goda och utbildningsbehovet är stort.
Undersökningen genomfördes under oktober – december 2014 och omfattar åkerier som är medlemmar i Biltrafikens Arbetsgivareförbund och har anställda förare. 958 åkerier tillfrågades varav 820 svarade, vilket ger en svarsfrekvens om 84 procent.
Åkerierna som är medlemmar i Biltrafikens Arbetsgivareförbund har omkring 32 000 anställda lastbilsförare och cirka 22 500 tunga lastbilar i yrkesmässig trafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093