23948sdkhjf

Shorelink ny hamnoperatör i Victoriahamnen

Shorelink AB får i uppdrag av Luleå hamn att bli operatör för lossning och lastning i Victoriahamnen. Tre giltiga anbud lämnades in och Shorelink hade det bästa anbudet både vad gäller pris och kvalitet.
De två andra anbudsgivarna var BDX Företagen och Oxelösunds hamn.
- Shorelink AB som fått tillståndet att driva hamnverksamhet i Victoriahamnen har lång erfarenhet av hamnarbete i regionen och var också den som lämnade lägsta priset och bästa kvalitet, säger Birgitta Ahlqvist, ordförande i Luleå Hamn AB.
Shorelink AB får koncessionen med rätt att arrendera hamnanläggningen under en begränsad tidsperiod av 5 år med möjlighet till förlängning av ytterligare 5 år.
I dagsläget arbetar ett 45-tal anställda för Luleå hamn AB, varav cirka 15 berörs av verksamhetsövergången.
-Fullmäktige beslutade våren 2013 att bolagisera Luleå hamn och konkurrensutsätta delar av hamnens verksamhet, säger Luleås kommundirektör Anne Karlenius. Detta i syfte att åstadkomma en mer effektiv logistiklösning. Konkurrensutsättning bidrar till ökat kostnadseffektivitet som gynnar kunden i slutändan.
Luleå hamn AB äger och kontrollerar anläggningen även i fortsättningen och behåller övrig operativ verksamhet.
Luleå hamn AB (LHAB) är ett helägt kommunalt bolag som tillhandahåller hamntjänster i Luleå men även hamnbogsering och isbrytning i Luleå och övriga hamnar i Bottenviken.
Luleå hamn består av sex hamndelar. Victoriahamnen och Uddebo oljehamn är allmänna kajer. Cementas anläggning och LKABs utlastningskaj är industrikajer. Gamla malmhamnen är kajplats för isbrytare och kryssningsfartyg, Strömörhamnen är för tjänstebåtar.
I Victoriahamnen lastas och lossas årligen 2-3 miljoner ton gods (kol, kalksten, koks och skrot samt råvaror till stål- och gruvindustrin). Största kunden är SSAB.
Luleå är en av Sveriges fem största hamnar och Sveriges största hamn för torrt bulkgods. Luleå hamn anlöps varje är av omkring 600 fartyg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109