23948sdkhjf

Trucktillverkare värnar om svensk konkurrenskraft

Toyota Material Handling och ytterligare fyra tunga industriföretag i Östergötland presenterade i tisdags en gemensam avsiktsförklaring för ett ekonomiskt starkt, attraktivt och hållbart Sverige.
- Ska vi behålla vår konkurrenskraft måste vi inte bara klara av miljöutmaningarna, utan dessutom se till att vi är världsledande, säger Kristian Björkman, vd i BT Products som är Toyota Material Handlings produktionsbolag i Mjölby. Vi måste hitta nyckelkompetenser inom materialhantering, energieffektivisering, återvinning och transporter för att minimera miljöpåverkan. Det kräver samarbete och forskningKristian Björkman är företrädare för ett av de fem företag som, tillsammans med forskare vid Linköpings universitet, tagit ett initiativ till en forskningsagenda för ett ekonomiskt starkt, konkurrenskraftigt och hållbart Sverige. Viljan finns uttryckt i ett så kallat white paper som de fem företagens högsta chefer undertecknat.
- Att gå samman regionalt ger en plattform för erfarenhetsutbyte och ger dessutom större tyngd att söka forskningsmedel för utveckling, säger Kristian Björkman.
Målet är dock att på nationell nivå få igång strategiska satsningar på forskning och innovation kring exempelvis kombinerade produkt- och serviceerbjudanden, nya affärsmodeller, effektivare sätt att hantera livscykeldata liksom kring utveckling av metoder för återanvändning, renovering och återtillverkning.
Den tvärvetenskapliga forskningen måste stärkas, menar de, och det kan ske genom att företagen visar ett större engagemang när det gäller att definiera forskningsfrågorna. De ser också att en strategisk satsning ger större möjligheter att rekrytera världsledande kompetens såväl till universiteten som till företagen.
Startskottet går nu i regionen, men förhoppningen är att initiativet ska sprida sig till fler företag, regioner och universitet.
- Vi hoppas att det här initiativet ska ge oss en ny plattform för samarbete, säger Bengt Gudmundsson, Siemens Industrial Turbomachinery. Jag talar dagligen med människor över hela världen, men att få tillfälle till mänskliga möten med andra företag i regionen ger en helt annan grogrund för kreativitet.
Petra Hammarstedt vd för Qlean Scandinavia representerar ett betydligt mindre företag, men som insett vikten av forskning:
- På Qlean har vi haft ett givande samarbete med universitetet i sju år, säger hon. Med ett bra regionalt samarbete kan vi även få del av andras lösningar inom miljöteknik, resurshantering och energieffektivisering. Det ger helt enkelt bättre tillväxt. För mig är det viktigt att kunna lämna över en trevlig planet till kommande generationer.
Mattias Lindahl, biträdande professor på Avdelningen för industriell miljöteknik är en av de forskare som fungerat som stöd vid framtagandet av avsiktsförklaringen:
- Med detta vill vi visa att problem kan vändas till möjligheter, säger han. Allt fler har insett att man kan ta fram bättre produkter med allt mindre resurser och att det också är lönsamt att återanvända och återtillverka.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109