23948sdkhjf

Infrastrukturministern vill ställa högre krav på transportköpare

Infrastrukturminister Anna Johansson konstaterar att flera transportsektorer – till exempel åkeribranschen och flygbranschen – präglas av fusk och ojusta arbetsförhållanden. För att stävja detta vill hon att såväl transportköpare på företag som privatpersoner som beställer resor ska ta större ansvar när de köper transporttjänster.
Det budskapet gav infrastrukturministern när hon på onsdagen invigningstalade på Transportforum i Linköping.
- Vi vet att det förekommer fusk med till exempel kör- och vilotider och med diesel när det gäller vägtransporter, och inom flyget dribblar man med löner, arbetstider och arbetsförhållanden, säger hon.
Anna Johansson betonade att det i första hand är myndigheterna som har ansvaret för förbättrad regelefterlevnad.
- Vägtransporterna måste bli bättre när det gäller miljö, säkerhet, arbetsvillkor och sund konkurrens, säger Anna Johansson till Transport & Logistik Idag/Transportnet. Därför har vi tagit kontakt med Danmark där man kommit längre än Sverige när det gäller att kontrollera att man följer reglerna.
Anna Johansson konstaterar att utbyggnad av järnvägar med högre hastigheter är Sveriges viktigaste infrastrukturprojekt för närvarande.
- De kommer att frigöra utrymme på stambanorna som gör det möjligt att utveckla den regionala tågtrafiken, säger hon.
En viktig fråga för närvarande är hur snabbjärnvägarna Stockholm – Malmö och Stockholm – Göteborg ska finansieras. Enligt Anna Johansson tittar man på en rad olika förslag, bland annat vägslitageskatt för tunga fordon och flygskatt på sträckor där det i framtiden finns möjlighet att åka snabbtåg.
- Det är bara några exempel på hur man kan utforma finansieringen för att styra mot ett hållbart resande, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065