23948sdkhjf

Utländska bilar får betala trängselskatt

Från årsskiftet omfattas även utländska fordon av lagen om trängselskatt, vilket innebär att utländska lastbilar, bussar och personbilar får betala precis som svenska fordon.
Utländska personbilar och lastbilar samt bussar med en totalvikt på under 14 ton ska betala trängselskatt i Sverige sedan årsskiftet. Bussar med en totalvikt på över 14 ton är liksom tidigare undantagna. Systemet fungerar på exakt samma sätt, oavsett om fordonet är svenskt eller utländskt; båda registreringsskyltarna fotograferas när en betalstation passeras, registreringsnumret identifieras och passagen registreras för att sedan summeras månaden efter. Ett skattebeslut skickas ut till fordonsägaren, som måste betala in trängselskatten till Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har upphandlat en aviseringspartner som kommer att identifiera de utländska fordonsägarna och distribuera trängselskatteavierna till dem, då myndigheten inte har några egna uppgifter om utländska fordonsägare.

– I dagsläget utgörs cirka 2 procent av den totala trafiken i Stockholm och Göteborg av utländska fordon. Samtidigt är det mesta av den trafiken av tillfällig karaktär. Det innebär att vi inte räknar med någon märkbar ökning av intäkterna från trängselskatten, vare sig i Göteborg eller i Stockholm, säger Transportstyrelsens skatte- och avgiftsdirektör Anna Elvkull i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063