23948sdkhjf

Sämre tider för transport- och logistikföretag

Lönsamheten bland företag inom transport- och logistikbranschen har sjunkit sedan 2009.
Den genomsnittliga lönsamheten för transport- och logistikföretag, mätt som företagens verksamhetsvinst, har sjunkit med cirka 3 procent mellan åren 2009 och 2013, från 55,4 procent till 53,7 procent. Mellan åren 2009–2011 steg lönsamheten, men idag är den nästan nere på samma nivå som 2009. Det visar en ny analys av LRF Konsult, som granskat drygt 200 företag med 0–15 anställda.

– Verksamhetsvinsten mäter hur lönsam ett företags motor är. Våra siffror visar förvisso en svagt negativ trend, men den är inte stark. Detta indikerar att det finns en stabilitet i sektorn som ger goda förutsättningar till mer positiv utveckling framöver, säger Pär Martinsson, Chefsekonom på LRF Konsult.

År 2009 var den genomsnittliga intäkten bland transport- och logistikföretagen 2,9 miljoner kronor, och 2013 var man nere på 3,0 miljoner.

– Vi har sett ökad konkurrens, bland annat från utländska aktörer och åkerier, vilket har återspeglats i något lägre intäkter för branschen under de två senaste åren. Men med de nya sanktionsavgifterna som införs nu den 1 januari, som är tänkta att öka möjligheten för företagen att konkurrera på lika villkor, finns det möjligheter att den svenska transportnäringens konkurrenskraft stärks säger Pär Martinsson.

– Våra senaste siffror visar just nu en negativ trend inom transportbranschen. Vi tror dock att fortsatt sjunkande oljepriser kan ha en positiv inverkan på branschen framöver vilket bör visa sig i kommande bokslut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062