23948sdkhjf

Polisen ber transportbranschen om hjälp

Transportföretagen måste hjälpa polisen genom att anmäla varenda brott och tipsa om avvikande iakttagelser längs vägen, för att få bukt med buset.
Det var ett tydligt budskap när årets Transportsäkerhetskonferens ägde rum i Malmö på torsdagen.

Skrämmande tydligt var resultatet från en undersökning som Skatteverket låtit göra, där man frågat olika branscher om hur de upplever att konkurrensen till följd av skattefusk har förändrats mellan 2007 och 2013:

– Transportbranschen sticker ut och är den enda branschen som tycker att läget har förvärrats. Det tyder på att det blivit tuffare i branschen, och att konkurrensen är snedvriden, konstaterade Pia Bergman, nationell samordnare på Skatteverket.

Ingen nyhet för de åkare som fanns på plats, och inte heller för den stora skara poliser som medverkade. Men, konstaterade samtliga, det är svårt att komma åt de kriminella även om man lyckas stoppa dem på vägen.

En sak som kan förbättra polisens uppklarningsstatistik är om fler brott skulle anmälas, menade Håkan Carlsson, som leder Polisens nationella säkerhetsgrupp:

– Ni måste anmäla varenda brott. Även om det inte går att lösa ett enskilt brott, så kanske det går att lagföra de skyldiga om man ser att flera brott runt om i landet hänger samman, säger han.

Transportsäkerhetskonferensen avslutades med en Heta stolen-utfrågning med Trafikutskottets Boriana Åberg (m) och Leif Pettersson (s) samt Anders Hansson (m) från Justitieutskottet. Klart stod att enigheten kring många aktuella transportfrågor är överraskande stor, och nu väntar man på nästa veckas beslut om bland annat capotagefrågan. Boriana Åberg citerade inrikesminister Anders Ygeman (s) som före riksdagsvalet lovade att man skulle prioritera att skapa ordning och reda på svenska vägar om det blev regeringsskifte:

– Om ni inte prioriterar de här frågorna nu så kommer vi att jaga er och blåsa er i nacken, menade Boriana Åberg, som alltså sitter i opposition.

– Det hoppas jag att ni kommer att göra i så fall, replikerade Leif Pettersson.

Transportsäkerhetskonferensen lockade närmare 180 deltagare och anordnades av Sveriges Åkeriföretag i samarbete med Polisen, Transport & Logistik Idags förlag Mentor Communication samt Mercedes-Benz i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062