23948sdkhjf

Bråttom att få över mer gods till sjöss

Den hårt överbelastade landinfrastrukturen måste avlastas och mer gods flyttas över till sjön – och nu är det bråttom. Det skriver Ostkusthamnar i samverkan i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
Trafikstörningarna på järnvägen kostar det svenska näringslivet miljardbelopp varje år, och driver allt mer godstransporter över till väg. Men för industrin och jobben, för minskad trängsel på väg och järnväg och för att kunna nå klimatmålen behövs en strategi för mer sjöfart. Det skriver sex hamn-vd:ar i en gemensam debattartikel.

”Den 1 januari 2015 sänks gränserna för sjöfartens tillåtna svavelutsläpp. Sjöfarten blir då ännu mer miljövänlig. Samtidigt ökar bränslekostnaderna eftersom det kräver dyrare drivmedel. Enligt myndigheten Trafikanalys kommer det att leda till en överflyttning av gods från sjöfart till landtransporter. Det brådskar med åtgärder för att inte direktivet ska snabba på en utveckling mot alltmer av lastbilstransporter”, skriver Ostkusthamnarna.

Debattartikeln har undertecknats av Gävle Hamns Fredrik Svanbom, Hargs Hamns Curt Nilsson, Norrköpings Hamn och Stuveris Patrik Åhman, Mälarhamnars Carola Alzén, Södertälje Hamns Erik Froste och Oxelösunds Hamns Erik Zetterlund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062