23948sdkhjf

Europolvarning: Smugglade tjuvar länsar lastbilar

Kriminella ligor har börjat smuggla in tjuvar i lådor i lastbilar, för att kunna länsa lastutrymmet på värdefullt gods. Nu går Europol ut med en varning.
Europol går nu ut med en så kallad early warning notification och varnar för en ny typ av godsstölder i lastbilar där kriminella ligor tillämpar ett tillvägagångssätt som fått namnet trojanska häst-metoden.

Ligamedlemmar gömmer sig i lådor som märks med etiketten ”fragile” (känsligt gods) som hämtas upp av speditörers och förmedlares hämtnings- och distributionslastbilar. Denna märkning av lådan gör att chaufförer och terminalarbetare ska hantera godset varsamt. Lådan fraktas i speditörers och transportförmedlares nätverk till en omlastningsterminal där lådan lastas om till en långtradare för fjärrtransport till slutdestination. Väl inne i långtradarens lastutrymme tar sig tjuvarna ur sitt gömställe och kan välja ut värdefulla och attraktiva varor och godsslag bland övriga försändelser i lastutrymmet. Det handlar bland annat om smycken, smarta telefoner eller hemelektronik.

Ligamedlemmarna i lådorna har kontakt med sina medbrottslingar via mobiltelefon. Medbrottslingarna följer på behörigt avstånd diskret efter den utvalda långtradaren. På lämpligt ställe – vanligtvis på landsbygden - provocerar medbrottslingarna fram en trafiksituation som gör att långtradaren tvingas stanna. När långtradaren har stannat skär tjuvarna hål på kapellet i taket på lastbilen och därefter får de hjälp av sina kumpaner på utsidan med att dels lasta ur stöldgodset, dels själva ta sig ur lastutrymmet. Därefter blir de upphämtade av sina medbrottslingar, eller också tar de med sig stöldgodset och gömmer sig för att bli upphämtade senare.

Det är spansk polis som har rapporterat in att kriminella ligor i landet har börjat tillämpa denna så kallade trojanska häst-metoden. Europol har gjort bedömningen att det är läge för dem att gå ut med en så kallad early warning notification, eftersom man bedömer att den fria rörligheten av varor och tjänster inom EU i det här fallet innebär att detta kriminella tillvägagångssätt kan hända överallt och att man därmed bedömer att detta kriminella tillvägagångssätt kan sprida sig norrut i Europa.

Fotnot: Europol, Europeiska polisbyrån, grundades 1992 för att ta hand om kriminalunderrättelser för hela EU. Europol har sitt säte i Haag i Nederländerna och bland personalen finns företrädare för EU:s nationella rättsvårdande organ (polis- och tullväsen, invandrarmyndigheter med mera). Europols syfte är att hjälpa EU:s medlemsstater till ett närmare och effektivare samarbete för att förebygga och bekämpa organiserad internationell brottslighet och terrorism.

Här är en länk till den korta videofilm om trojanska häst-metoden som Europol publicerat på sin hemsida:

https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/images/video_trojan_horse_cargo_theft.mp4
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063