23948sdkhjf

Miljardsatsning i Narvik i hamn

LKAB fortsätter att investera i Narvik, ytterligare närmare en miljard kronor i ett nytt transportsystem från malmlager till skeppslastare i Narviks hamn.
Investeringen är en fortsättning på pågående och tidigare investeringar som gjorts. Detta innebär förutom ökad flexibilitet och minskad sårbarhet en högre kapacitet totalt i malmhamnen.

– Det här gör vi för att trygga och klara produktionshöjningen inom ramen för vårt tillväxtprogram, som innebär en ökning med cirka 35 procent, säger Markus Petäjäniemi, LKAB:s direktör för gruva och logistik.

Satsningen består av flera delar. En ny kaj och skepplastare höjer kapaciteten genom möjligheten att lasta två båtar samtidigt. Även en helt ny siktstation där pelletsen siktas uppförs.

– Vi minskar risken för produktionsavbrott och störningar, säger Markus Petäjäniemi. Det blir en ökning av dagens utskeppningskapacitet från dagens drygt 20 miljoner ton, till närmare 30 miljoner ton per år.

Den andra delen är en ny provtagningsanläggning samt en tredje del som utgör nya kontorsbyggnader och ny driftcentral.

– Nu har LKAB:s styrelse, vid sitt senaste sammanträde, beslutat om investeringens nästa del, säger Markus Petäjäniemi. Det här säkrar vår framtida leveransförmåga och gör att vi kan gå vidare med bolagets totala produktionsökning.

Skeppningen av malm i Narvik startade 1903 när järnvägen från Kiruna till Narvik var färdig. Hamnen är isfri året runt och är sedan dess LKAB:s viktigaste länk ut till den globala järnmalmsmarknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079