23948sdkhjf

Tullverket letar knark i godsflödet

Tullverket har styrt om sin verksamhet, och fokuserar nu på godsflödet istället för resandeflödet, vilket gett färre kontroller men större tillslag.
– Smugglarnas tillvägagångssätt varierar över tid och det måste speglas i våra metoder och prioriteringar av verksamheten, säger Therese Mattsson, generaltulldirektör, i ett pressmeddelande.

Tullverkets kontrollverksamhet har styrts om till det tunga godsflödet, vilket lett till att man gjort 3 procent färre kontroller än föregående år. Under 2013 gjordes knappt 100 000 kontroller, vilka ledde till 6 095 tillslag. På tio år har antalet tillslag ökat med 145 procent, trots att man för tio år sedan genomförde fler kontroller.

– Trots minskningen ligger beslagen på en fortsatt hög nivå. Det visar att Tullverket blivit alltmer effektivt under de senaste tio åren och att vi gör stor nytta med de resurser vi har, säger Therese Mattsson.

Tullverket har under fjolåret investerat i tre nya mobila skannrar för att kunna kontrollera containrar och lastfordon. Den första skannern används idag i Stockholm, och de andra två kommer att driftsättas i Malmö och Göteborg i sommar.

– I genomsnitt skannas cirka 450 transportmedel och containrar per månad. Med nya skannrar kommer vi att kunna utveckla Tullverkets förmåga att upptäcka dolt smuggelgods i det tunga godsflödet. Kontrolltiden för varje objekt i det tunga godsflödet kommer att förkortas betydligt. Det är bra både för Tullverket och för näringslivet, säger Sven-Peter Ohlsson, gränsskyddschef på Tullverket.

Beslagen av amfetamin, opium och kokain ökade under 2013, samtidigt som beslagen av heroin och cannabis minskar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125