23948sdkhjf

Mjukglassteori för bättre vägar

Fler och tyngre godstransporter på de svenska vägarna sliter på beläggningen och skapar problem, inte minst i vinterväglag. Trafikverket testar en ny tillsats, som ska förhindra att vattnet fryser till is på samma sätt som mjukglass kan behålla sin konsistens.
– Några av de svenska utmaningar vi har ur beläggningssynpunkt är dubbdäck, väldigt mycket tung trafik och mitträcken, konstaterar Trafikverkets Mats Wendel vid årets Vintervägforum.

– Mitträcken är bra på att rädda liv, men vi har i princip fått spårbunden trafik på vägen, som bidrar till det ökade slitaget. I år har vi haft väldigt våta vägbanor väldigt länge i vinter, och så dubbdäck på det. Ett enormt slitage!

Trafikverket har noterat en förändring av transportarbete på väg avseende gods, både med ökad frekvens och en höjning av totalvikten. Det har gett större slitage på vägarna, med skadad beläggning och stensläpp.

– För att förbättra förutsättningarna på vägarna ställde man sig frågan: Vad har vi i mjukglass för att göra den mjuk? Och kan vi använda samma typ av tillsatsmedel för att förhindra vatten på vägarna från att frysa till kompaktis? Berättar Mats Wendel.

Med tillsatsmedlet blir iskristallerna mindre och bindningarna svagare, så att det snarare bildas slush än kompaktis, med ett miljövänligt ämne. Den inledande studie som gjorts har både bekostats och utförts av tillverkaren av tillsatsmedlet. Man har använt en mätbil som undersöker stensläpp med hjälp av högupplösta bilder, både före och efter vintern. Nu kan man för första gången se resultatet, efter mätningar på E6:an utanför Helsingborg förra vintern:

– Stensläppsökningen var 4,2 procent där det inte var tillsatsmedel, men 2,3 för ytan med tillsatsmedel. På det flesta ytor hade man ingen eller låg skada där. Det innebär att man fått en upp till 50-procentig reduktion mot stensläpp orsakade av frostskador, vilket är smått sensationellt. Nu behövs det fortsatta försök för att faktiskt titta på de här positiva effekterna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078