23948sdkhjf

Fler urspårningar för Green Cargo

Ytterligare en allvarlig urspårning inträffade utanför Eskilstuna på i fredags. Green Cargo har noterat en skrämmande trend med fler större urspårningar, och i de flesta fallen är orsaken infrastrukturen.
– På nio månader har vi varit med om sju urspårningar som har varit lite större. Fem av dem har orsakats av infrastrukturen, säger Green Cargos kommunikationsdirektör Mats Hollander till Transport & Logistik iDag/Transportnet.

Green Cargo har noterat fler allvarliga urspårningar än vanligt under fjolåret. Och fler urspårningar till följd av brister på spåret.

– Det finns en underhållsskuld att ta igen, precis som Trafikverket säger. Det är ingen hemlighet.

Ytterligare en allvarlig urspårning inträffade utanför Eskilstuna på i fredags. Ett godståg spårade ur vid Folkesta strax väster om Eskilstuna på fredagskvällen, vilket orsakade stora störningar i trafiken ändra fram till tisdagen. Föraren körde mot rött, vilket ledde till att växeln skadades och godståget spårade ur.

– Vi har startat en utredning som måste få fortlöpa lite, säger Mats Hollander.

– Trafikverket har berättat att tåget körde förbi en stoppsignal, men vad det berodde på vill vi inte spekulera i. Vi utreder brett och tittar på både personal och handhavande samt lok, tåg och vagnar.

Att Trafikverket gick ut och uttalade sig om att urspårningen orsakats av att föraren kört förbi en stoppsignal är Mats Hollander kritisk till:

– Det är mycket anmärkningsvärt. På Trafikverket har man normalt sett varit väldigt ordentliga med att vänta in de utredningar som pågår, men här har man brutit mot sina egna riktlinjer. Det känns som att det kan vara ett pressat Trafikverket som föregår utredningen.

De urspårade vagnarna bärgades på lördagen och Trafikverkets personal kunde börja undersöka skadorna på både spår och växlar. Trafikstoppet kvarstod över helgen och under veckans första dagar innan ett spår kunde trafikeras förbi olycksplatsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078