23948sdkhjf

Finska posten säljer ut logistikgigant

Finska statens logistikgigant Itella Logistics är till salu. Itella säljer ut stora delar av den internationella verksamheten, däribland den svenska, visar konfidentiell information.
Transport & Logistik iDag/Transportnet har tagit del av aktuell och konfidentiell information som gör gällande att den finska statliga post- och logistikkoncernen Itella kommer att sälja ut stora delar av sin internationella verksamhet i Itella Logistics, inklusive verksamheten i Sverige.

Itella-koncernen har nu i januari via en finsk företagsmäklare som arbetar med corporate finance gått ut med en så kallad ”teaser” till större transport- och logistikkoncerner som är verksamma i Norden. Mäklaren undersöker om det finns intresse bland någon eller några av dessa aktörer att ta över stora delar av Itella Logistics verksamhet.

Verksamheten som är till salu omfattar transport- och logistiktjänster med lokal närvaro i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen, samt globalt via ett globalt nätverk av agenter och partners.

Enligt en av Transport & Logistik iDag/Transportnets källor – med god insyn i affären – kommer Itella att behålla Itella Logistics omfattande inrikesverksamheter i Finland och Ryssland. I Ryssland är Itella en stor aktör inom tredjepartslogistikområdet där man driver ett flertal logistikanläggningar på ett flertal orter i världens till ytan största land.

Huvudområde för den verksamhet som nu är föremål för utförsäljning är lastbilstransporter (cirka 80 procent av omsättningen), där huvudfokus är internationell styckegodstrafik, men även inrikes styckegodstrafik i länder utanför Finland, hel- och dellaster med lastbil samt andra tilläggstjänster.
Verksamheten omfattar dessutom ett globalt nätverk av flyg- och sjöfrakttjänster (13 procent av omsättningen) samt tredjepartslogistiktjänster (7 procent av omsättningen).

Verksamheten som Itella nu vill avyttra har lokal närvaro i 17 städer i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Det totala antalet anställda på dessa platser uppgår till cirka 750 medarbetare.

Omsättningen i den verksamhet som är till salu uppgick 2012 till motsvarande cirka 2,2 miljarder svenska kronor (236 miljoner euro) och man beräknar en omsättningsminskning med 15 procent för 2013. Skälet till vikande omsättning för 2013 är främst intern ineffektivitet och vikande totalmarknad.

Transport & Logistik iDag/Transportnet har varit i kontakt med koncernledningen för Itella, som väljer att varken bekräfta eller dementera den konfidentiella information om att stora delar av Itella Logistics är till salu som Transport & Logistik iDag/Transportnet tagit del av.

– Vi har inga kommentarer till marknadsspekulationer, säger Timo J. Anttila, Vice President, Stakeholder Relations i Itella-koncernen, till Transport & Logistik iDag/Transportnet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062