23948sdkhjf

Seko ogiltigförklarar TT-lines uppsägningar

70 ombordanställda på TT-lines färja Nils Dacke har sagts upp i samband med att färjan idag byter till polsk flagg och börjar trafikera Trelleborg– Świnoujście istället för Travemünde. Seko menar dock att uppsägningen av besättningen är ogiltig enligt LAS.
– TT-line har i alla förhandlingar klargjort att de har för avsikt att sänka besättningskostnaderna och försämra villkoren, säger Jonas Forslind, avdelningssekreterare för Seko sjöfolk, i en kommentar.

– TT-line har sagt upp de anställda för att den tyska ägaren ska kunna försämra villkoren och sänka lönerna. Det här rör en färja som går mellan två EU-länder. Det är orimligt att arbetsvillkor och löner ska försämras bara för att den börjar gå mellan Sverige och Polen, istället för till Tyskland.

Seko hävdar i ett pressmeddelande att uppsägningarna är ogiltiga, då verksamheten övergår till annan och det inte handlar om att det råder arbetsbrist.

Frågan lyfts bland Östersjöländerna, där fackförbund för sjö- och hamnarbetare slutit upp och inlett ett långsiktigt arbete:

– Transporter är för billiga idag. Och att de som arbetar ombord får betala priset för detta genom dåliga arbetsvillkor och dåliga löner. Vi tycker att transport- och trafikföretagen har ansvar för detta, men också passagerarna och de som köper godstransporter. Det ligger ju i allas intresse att schysta villkor och mänskliga rättigheter gäller också alla som jobbar ombord på fartygen, oavsett var de kommer ifrån, kommenterar Kenny Reinhold, avdelningsordförande för Seko sjöfolk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062