23948sdkhjf

Renova hämtar kvinnlig vd från Kuusakoski

Renovas styrelse har utsett Ingrid Näsström till ny vd för Renova AB. Ingrid kommer närmast från befattningen som vd för Kuusakoski Sverige AB.
– Vi fick in hela 115 sökande till tjänsten, säger Marina Johansson (s), styrelseordförande i Renova AB. Det är glädjande och visar att det finns ett stort intresse för bolaget. Ingrid har en gedigen bakgrund och lång erfarenhet av branschen. Hon är van att jobba med förändringsarbete, vilket är en väldigt viktig egenskap för Renova framöver. Hon är också starkt utvecklingsorienterad och helt rätt person för att utveckla bolagets utbud av produkter och tjänster inom miljöområdet samt hitta nya affärsmöjligheter på avfallstrappans övre steg.
Ingrid Näsström har arbetat på Kuusakoski sedan 2004, som vd sedan december 2008. Hon tillträder posten som vd för Renova AB - och dotterbolaget Renova Miljö AB - den 1 april 2014, fram till dess fortsätter Christer Lundgren som tillförordnad vd för båda bolagen.
Christer Lundgren har varit tillförordnad vd sedan 1 juli 2013 i samband med att dåvarande mångårige vd:n Christian Baarlid slutade sin tjänst.
I samband med tillkännagivandet om att Christian Baarlid skulle lämna sin post framhöll styrelseordföranden Marina Johansson att Renova står inför en genomgripande omorganisation som är en anpassning till lagen om offentlig upphandling. Den nya organisationen ska träda i kraft vid årsskiftet 2013-2014.
– I samband med omorganisationen är det dags att även förnya ledarskapet, framhöll hon. Christian Baarlid har varit vd för Renova i 12 år. Han har varit en viktig del i att bygga upp Renova till det framgångsrika, regionala miljöföretag det är idag. Arbetet med frågor som jämställdhet och värdegrund är också något som Christian Baarlid har drivit på ett föredömligt sätt.
Vd-bytet innebär inga förändringar vad gäller inriktningen av verksamheten - ägardirektiv och affärsplan ligger fast.
Från 1 januari 2014 är Renova en koncern bestående av två bolag, moderbolaget Renova AB och dotterbolaget Renova Miljö AB. Därmed skapas förutsättningar för en kommunal samverkan som klarar gällande konkurrensregler i Sverige och EU. I moderbolaget ska direkttilldelade uppdrag från de tio ägarkommunerna utföras. Direkttilldelning innebär att kommunerna lämnar uppdrag utan offentlig upphandling.
Det fristående dotterbolaget Renova Miljö AB konkurrerar om uppdrag från företag, kommuner och verksamheter på samma villkor som de privata aktörerna.
Renova ägs av kommunerna Ale, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Tjörn, Stenungsund och Öckerö.
Omsättningen i Renova uppgick 2012 till 179,8 miljoner kronor. Inklusive dotterbolaget KTRAB (som numera ingår i dotterbolaget Renova Miljö) uppgick omsättningen till 1 283,2 miljoner kronor år 2012.
Renova AB har 810 medarbetare (2012). 18,5 procent av medarbetarna är kvinnor. Drygt en tredjedel av cheferna samt 56 procent av bolagsledningen är kvinnor.
Renovas kunder är såväl företag i olika branscher som kommuner och annan offentlig verksamhet.
Renova energiåtervinner hushållsavfallet från våra ägarkommuner. I åtta av kommunerna har man även uppdraget att samla in hushållsavfallet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063