23948sdkhjf

TV sänder dokumentärserie om plogbilsförare

I ett land med långa vintrar och stora avstånd är plogbilsförarna en yrkesgrupp alla är beroende av. Utan dem stannar Norge. Vilka är dessa vardagshjältar? Den här veckan startade på norsk TV en dokumentärserie i sex delar där tittarna får följa Stein, Eivind, Lena och Hans, som kämpar en evig kamp mot naturkrafterna på var sin fjällövergång i Finnmark, Norge.
”Bröyt i vei” är en serie från NRK Troms og Finnmark om plogbilsförare på uppdrag i spektakulär, men också extrem och skoningslös natur. Varför väljer någon detta yrke? Vilka utmaningar möter de?
Finnmark är det fylket (länet) i Norge som har de största utmaningarna vintertid. Vägsträckorna är långa och ödsliga och de polara lågtrycken kommer som pärlor på ett snöre. Alla varor, all post och alla tjänster kommer via landvägen. För befolkinginen i Finnmark är vägarna huvudpulsådern. Att vara plogbilsförare i dessa trakter är inte ett yrke – det är en livsstil.
Fylkesvei 888 mellan Bekkarfjord och Hopseidet är en följetång i trafikmeddelandena vintertid. Vägen har ofta kolonnkörning eller är stängd. För dem som bor i Kjöllefjord, Mehamn eller Gamvik, är det den enda förbindelsen med fastlandet. Här har Hans Josefsen varit plogbilsförare i sju år.
- När det är storm är det tufft, säger han. Det är många som har testat att vara plogbilsförare här, dessvärre med en kortvarig karriär.
Som plogbilsförare är det Hans som måste avgöra om vägen ska stängas, kolonnköras eller hållas öppen. Tar han fel beslut kan det få katastrofala följder.
Fylkesväg 98 Ifjodfjellet är en viktig fjällövergång i Öst-Finnmark. I folkmun går vägen under namnet Cowboyfjället för att det är så hårt väder och för att vägstandarden är dålig. Befolkningen i Lebesby och Gamvik kommuner är beroende av varor och tjänster i Tana. Stängning av Ifjordfjellet betyder att de tvingas köra en omväg på 50 mil.
Här jobbar Lena Berg som följebilschaufför. Hon har ansvar för att hålla alla vägskyltar fria från snö, se till att det finns tillräckligt med snökäppar längs vägen och att köra längst bak i alla kolonner.
Karriären som följebilschaufför startade av en ren tillfällighet. Egentligen driver Lena Ifjord Fjellstue, men hon var i behov av extrainkomster vintertid.
- Jag frågade han som har vinterväghållningskontraktet på Ifjordfjellet, om han hade användning för en följebilschaufför, säger hon. Det sa han att han hade. Och då började jag med att köra följebil.
Jobbet som följebilschaufför innebar inte enbart extra intäkter för Lena. Hon fann också kärleken då hon träffade plogbilsföraren John, som hon i dag är sambo med.
Stein Eivind Lövland har alltid drömt om att köra plogbil. Med ekonomisk hjälp från familjen startade han en egen firma som 21-åring. Firman har tre anställda och ansvaret för vinterväghållningen på E 69 mellan Honningsvåg och Nordkapp.
Hans dröm höll på att gå i stöpet redan första vintern. Då körde han i diket med plogbilen. Plogbilen fick stora skador, men lyckligtvis använde Stein Eivind bilbälte och klarade sig oskadd vid olyckan. Olyckan har inneburit att Stein Eivind är uppmärksam på hur små marginalerna är.
- Men man får inte ha en negativ inställning till det man gör, man måste vara positiv, säger han. Min dröm har gått i uppfyllelse.
Teamet från NRK i Tromsö fick ett chockartat möte med vintern i Finnmark. Naturen är spektakulär, men samtidigt skoningslös.
- Vi visste att det skulle bli extremt, men inte så extremt, säger projektledare Mari Björnsdatter Knudsen.
Redan under första resan till Ifjord blev teamet strandat på grund av stängda vägar i hela Finnmark. Det var inte den sista gången vädret stoppade NRK:s uppdrag. De fick verkligen känna på hur viktigt jobbet som plogbilsförare är.

Fakta TV-serien Bröyt i vei

Dokumentärserie i sex delar.
Egenproduktion från NRK Troms og Finnmark (2013)
Manus och regi: Hans Christian Storrösten
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063