23948sdkhjf

Nytt virkesfordon invigs

En ny typ av virkesfordon invigs idag, onsdag, ett så kallat ST-fordon, i Näsåker, Ångermanland. Unikt med fordonet är att det lastar 12 ton mer virke än ett traditionellt virkesfordon och drivs av RME som är ett förnybart bränsle för dieselmotorer.
Lastbilen kan lasta upp till en totalvikt på 74 ton. Tack vare ett extra hjulpar kan det göras utan att förlänga fordonet. Dessutom drivs det med ett helt förnybart bränsle, RME. Fordonen har samma egenskaper som vanliga lastbilar men eftersom de kan bära mer last minskar den totala bränsleförbrukningen med 10 procent. Samma last på färre fordon ökar dessutom trafiksäkerheten.

Bilen ingår i forskningsprojektet ETT-demo, som forskningsinstitutet Skogforsk driver. Forskarna kommer bland annat följa fordonets bränsleförbrukning, miljöpåverkan och lastvikt.

– Högeffektiva fordon är ett klokt sätt att transportera skogsindustris förnybara råvara. Nu hoppas vi att politikerna snarast låter näringslivet minska utsläppen med effektivare fordon även i stor skala och inte bara i forskningsprojekt, säger Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062