23948sdkhjf

Ane Uggla ändrar koncernstrukturen i Maersk

Familjeöverhuvudet i A.P. Möller Maersk-koncernen, Ane Maersk Mc-Kinney Uggla genomför nu för första gången sedan bildandet 1953 en förändring av A.P. Möller Fondens struktur och uppbyggnad. Dansk affärspress bedömer detta som det hittills största beslutet av henne under sin hittillsvarande tid som familjeöverhuvud.
Förändringen innebär att ett helt nytt bolag bildas – A.P. Möller Holding A/S – som organisatoriskt placeras mellan A.P. Möller Fonden och det börsnoterade bolaget A.P. Möller-Maersk.
Avsikten med denna åtgärd är att skilja det aktiva ägandet och samtidigt koncentrera fokus i fonden på utdelningsarbetet.
I praktiken innebär detta att ägarskapet och kontrollen över A.P. Möller-Maersk kommer att ske via holdingbolaget. Ane Maersk Mc-Kinney Uggla fortsätter som ordförande i fonden och blir även ordförande i holdingbolaget. Hon är dessutom vice ordförande i börsnoterade A.P. Möller-Maersk.
Holdingbolagets styrelse utökas med ytterligare två styrelseledamöter – tidigare toppchefen i Danske Bank, Peter Straarup, och direktör Lars-Erik Brenöe.
A.P. Möller Holding A/S har som främsta uppgift att tillvarata ägandet av den stora aktieposten i det börsnoterade bolaget A.P. Möller-Maersk. På längre sikt är tanken att holdingbolaget även ska kunna förvärva och investera i andra bolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.016