23948sdkhjf

Vikingfärja drev på grund

Amorella Vikinglines färja drev på grund utanför Föglö på Åland. Orsaken till olyckan var ett strömavbrott. Passagerarna blev fast på båten i flera timmar innan fartyget kunde ta sig till hamn.


På lördagen tappade fartyget, som var på väg från Åbo till Stockholm med 1 945 passagerare och omkring 150 personal ombord, all ström och drev med några knops hastighet på grund. Sjöräddningen i Åbo undsatte fartyget och dykare undersökte om fartyget skadats. Vid 18-tiden kunde Amorella ta sig loss och beräknades efter ytterligare kontroll av dykare anlända till Mariehamn några timmar senare. Det är sannolikt ett elfel som inträffat och orsaken till felet ska utredas.

Amorella byggdes 1988 och hade en allvarlig grundstötning 1993. Men Mikael Backman säger att dagens grundstötning "absolut inte har någonting" med fartygets ålder att göra. Stora färjor som M/S Amorella drabbas ibland av strömavbrott, även om det inte hör till vanligheterna, uppger Marit Visser, räddningsledare på Sjö- flygräddningscentralen för Dagens Industri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093