23948sdkhjf

Rutiner brast vid djurtransporter

Livsmedelsverkets veterinärer har underlåtit att rapportera undermåliga djurtransporter där kycklingar farit illa. Enligt SVT:s Östnytt hittade veterinärerna 20 allvarliga fall med skadade eller döda djur bara i år. I 16 fall rapporterades missförhållandena inte vidare till Länsstyrelsen.
– Det har blivit en miss i våra rutiner och i kommunikationen till våra veterinärer på de här anläggningarna. Man har inte i alla fallen rapporterat de här händelserna till Länsstyrelsen, säger Malin Engdahl som är enhetschef vid Livsmedelsverket.

Det handlar om transporter där levande fåglar hittats i en behållare bland döda höns, fåglarna fryser och kläms ihjäl. Men i sexton av årets tjugo upptäckta fall har Livsmedelsverket inte rapporterat vidare fallen till Länsstyrelsen som är kontrollmyndighet och den myndighet som kan utdela viten mot de aktuella transportföretagen.

– Länsstyrelsen vet om att de här slakterierna finns och att transporterna görs, men de har inte fått den hela bilden att det vid enstaka tillfällen eller i något fall vid upprepade tillfällen har skett att djur har skadats eller dödats, säger Malin Engdahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079