23948sdkhjf

Södertälje vill ta över Stockholms samtliga bränslevolymer

Södertälje Hamn har nu siktet inställt på att få ta över samtliga bränslevolymer i Stockholms län. Av det skälet kommer hamnen nu att ansöka om utökat miljötillstånd. Om allt går planenligt, kan hamnen nyanställa om några år.
- Enbart i Stockholms län hanteras mer än två miljoner ton olja per år, säger Erik Froste, vd i Södertälje Hamn till Transport & Logistik iDag/Transportnet. Men när två av tre oljehamnar ska avvecklas för att ge plats åt bostäder – Bergs i Nacka och Loudden i Stockholm – så står Södertälje Hamn ensam kvar i länet.
Erik Froste hoppas nu på att Södertälje Hamn ska få ta över länets samtliga bränslevolymer.
- Vi räknar med att antingen tredubbla eller fyrdubbla volymerna i vår oljehamn, säger han. Vi tror på 50 – 100 nya arbetstillfällen i oljehamnen och dess kringverksamhet.
Södertälje Hamn kommer att lämna in en ansökan om utökat miljötillstånd i februari 2014, från dagens 1,2 miljoner ton olja per år till 2,2 miljoner ton.
- Miljötillståndet handlar om att muddra till ett bättre djupgående, från 9 till 11,5 meter, nya större kajanläggningar för fler och större fartyg och inte minst, tillstånd att hantera 2,2 miljoner ton bränsle per år, säger Erik Froste. Utökade bränslevolymer innebär att det kommer att anlöpa fler och större fartyg hit för att lossa bränslevolymer. Och ökade bränslevolymer innebär att det kommer att komma fler tankbilsekipage och köra härifrån för att helt enkelt köra till tankstationerna runt om i Stockholms län.
På luciadagen, den 13 december klockan 09.00 hålls ett öppet samråd i detta ärende.
- Alla är välkomna till detta möte, säger Erik Froste.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109