23948sdkhjf

Åkarprofilen Börje Jönsson har avlidit

I en ålder av 86 år avled natten till den 4 december en av landets största åkarprofiler, Börje Jönsson i Helsingborg efter en tids sjukdom.
Redan som 15-åring blev Börje Jönsson fast anställd chaufför. För snart 60 år sedan – 1954 – köpte han en egen lastbil och startade ett eget åkeri. Redan från starten satte han kvalitet för kunden som företagets främsta ledstjärna. Redan från allra första början insåg Börje Jönsson kundens stora fördel av att ha direktkontakt med den som sköter transporten. Redan från starten insåg Börje Jönsson dessutom att det krävs hårt och målmedvetet arbete för att nå framgång.
Särskilt utlandstrafiken ökade starkt mot slutet av 1950-talet för att under 1960-talet bli helt dominerande. Bolaget växte rejält och blev så småningom ett av landets större åkerier och ett av de ledande när det gäller gränsöverskridande transporter. Börje Jönssons Åkeri blev utan tvekan ett av landets mest välkända åkerier även långt utanför Sveriges gränser.
Börje Jönsson var också en av de åkare som aktivt arbetade med att bygga upp såväl inrikes- som utrikestrafiken inom dåvarande Bilspedition respektive Autotransit.
Sedan många år tillbaka har Börje Jönsson Åkeri anläggningar i Helsingborg, Stockholm, Karlstad och Göteborg samt sedan början av 1970-talet dotterbolag i Hamburg och sedan ett antal år ett systerbolag i Verona i Italien. Även om bolaget växte under årens lopp har företagets storlek aldrig varit ett mål i sig för Börje Jönsson. Det gällde snarare att uppnå den nödvändiga storleken för att alltid kunna tillgodose kundernas önskemål om att kunna få även de mest krävande och känsliga transporter utförda. Börje Jönsson prioriterade också alltid att ligga i den absoluta frontlinjen i fråga om teknik, utrustning och personalens kunskaper.
Börje Jönsson hade också en förmåga att behärska flera olika viktiga delar för en åkeriföretagare, nämligen ekonomi, fordonsteknik, transportupplägg, kundrelationer och personalfrågor, samt kontakter med myndigheter, politiker och branschorganisationer.
Under Börje Jönssons aktiva tid som åkeriägare och vd i en koncern med mer än 200 anställda byggde han upp en företagskultur som innebar att personalomsättningen var mycket låg på samtliga koncernens avdelningar och i samtliga yrkeskategorier, vilket vittnade om hög trivsel och god kamratanda bland personalen.
Börje Jönsson var under sitt aktiva liv som åkeriföretagare en flitig debattör och värnade om åkerinäringens intressen gentemot ledande politiker och inom branschorganisationer. Börje Jönsson varnade i samband med Sveriges EU-inträde tidigt för konsekvenserna av avsaknad av harmoniserade spelregler och avsaknad av regelefterlevnad inom den europeiska åkerinäringen. Redan i mitten av 1990-talet uppmanade till exempel Börje Jönsson i en artikel i Transport iDag/iTrafik dåtidens ledande svenska transportpolitiker och ministrar att förbättra villkoren för landets åkerier för att de skulle kunna konkurrera på lika villkor som åkerier från andra europeiska länder.
1997 tog Börje Jönssons son Ulf Jönsson över som vd i Börje Jönsson Åkeri och han driver sedan dess koncernen vidare i samma anda. Sedan ett antal år tillbaka är även några av Börje Jönssons barnbarn verksamma i åkeriet.
Omsättningen i koncernen uppgick 2012 till cirka 280 miljoner kronor.
Börje Jönsson lämnar efter sig hustrun Karin samt Börjes barn Ann-Christin Ekstrand och Ulf Jönsson med familjer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095