23948sdkhjf

Nytt verktyg för effektiv bygglogistik

Ett analysverktyg som kan identifiera problem i byggprocessen har utvecklats av Micael Thunberg, doktorand i bygglogistik, vid Linköpings universitet, Campus Norrköping. Genom att undvika problem och leverera rätt material på rätt plats i rätt tid blir byggprocessen effektivare och bostäderna billigare.
Verktyget, kallat, BSCOR, Builders Supply Chain Operations Reference model, har utvecklats i projektet och är speciellt anpassat till byggbranschen. Enligt tidigare studier på svenska byggarbetsplatser är det bara runt 15 minuter av varje arbetstimme som en byggarbetare utför direkt arbete. Bristande logistik innebär att byggarbetarna lägger större delen av sin tid på att vänta, flytta och leta efter material eller rätta till effekter av felaktiga beställningar. Potentialen är stor att effektivisera arbetet genom bra bygglogistik - att rätt material finns på rätt plats i rätt tid.

– Identifierar man problemen tidigt i byggprocessen, redan i försörjningskedjans leveranser av material och utrustning till byggarbetsplatsen, kan man också åtgärda dem tidigt, hålla nere kostnaderna och bygga effektivare, säger Micael Thunberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063