23948sdkhjf

Vill skapa säkrare byggarbetsplatser

Byggbranschen och Trafikverket samlas i ett arbetssäkerhetsforum och ett 50-tal av landets ledande beslutsfattare och arbetsmiljöexperter har diskuterat åtgärder för säkrare arbetsplatser.


Generaldirektör Gunnar Malm på Trafikverket, Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson och Svenska teknik och designföretagens vd Lena Wästfelt har gemensamt prioriterat fyra områden; säkerhetskultur, ledarskap, riskhantering och upphandlingskrav. Inom fyra månader ska specificerade åtgärder och löften inom områdena ha formulerats och sedan undertecknas av branschens högst ansvariga.

– Säkerhetsfrågorna måste högst upp på agendan. Alla ska komma hem oskadda från jobbet – varje dag, säger Per Sjöstrand, chef på Stora projekt i Trafikverket. Att minska antalet olyckor i byggbranschen handlar om både mjuka och hårda värden. Dels att få till en självklar branschgemensam säkerhetskultur, dels om konkreta åtgärder som att ställa höga krav i upphandlingar och kontrakt.

Säkerhetsveckan fortsätter idag, tisdagen den 19 november, med ett så kallat Stand down, ett 15 minuters säkerhetsstopp som genomförs på ett 60-tal väg- och järnvägsbyggen över hela landet. Manifestationen genomförs för att ytterligare höja säkerhetsmedvetandet och ge utrymme för diskussion kring arbetsmiljösäkerhet. Under stoppet kommer också kollegor som skadats eller förolyckats i branschen att hedras med en tyst minut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064