23948sdkhjf

Fartyg passerade Nordostpassagen

Under förra veckan lyckades ett stort lastfartyg fullborda resan genom Nordvästpassagen, norr om Kanada och Alaska. Hittills har det hårda klimatet i Arktis begränsat sjöfarten till mindre fartyg. Med växthuseffekt och minskat istäcke har möjligheterna ökat.


Nordic Orion på 75.000 dödviktston är 225 meter långt och har förstärkt sitt skrov för att klara is. Det lämnade Vancouver i västra Kanada i början av september och ska nå Björneborg i Finland den 7 oktober. Det är lastat med kol från det kanadensiska gruvbolaget Teck Resources till stålföretaget Ruukki.

– Genom att ta den här rutten blir resan omkring en vecka kortare än genom Panamakanalen, så fraktkostnaderna minskar, säger Sakari Kallo i Ruukki-ledningen.

Det danska rederiet Nordic Bulk Carriers uppger att den kortare vägen sparar bränsle för 80.000 dollar och påpekar att den också minskar utsläppen av växthusgaser. Dessutom kunde fartygets fulla lastkapacitet utnyttjas; Panamakanalens mått skulle ha medfört begränsningar. ”Nordic Orion” kunde frakta 15.000 ton mer än det skulle ha gjort annars.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062