23948sdkhjf

Vill minska spårhalka med 10 procent

Trafikverket förebygger spårhalka genom att använda ett friktionsmedel och det läggs ut på spåret vid platser där problemen är vanliga, antingen med hjälp av fordon eller manuellt. I höst startar Trafikverket ett pilotprojekt om spårhalka i Region Syd för att minska störningar i tågtrafiken.


Tågtrafiken drabbas ibland av störningar på grund av spårhalka, under hösten. Den orsakas främst av fallande löv och barr som krossas av järnvägshjulen. Kvar blir en beläggning som blir hal, särskilt i kombination med fukt och låg temperatur. Påläggning av gel sker normalt ett par gånger i veckan, men ibland upp till flera gånger om dagen, beroende på banans trafikmängd och tid på säsongen. Om pilotprojektet blir framgångsrikt kan det nya arbetssättet komma att införas i hela landet. I år är målet att minska förseningarna med minst 10 procent inom Region Syd.

– Friktionsmedel är ett bra sätt att förebygga spårhalka, men störst effekt får vi om alla aktörer gör vad de kan för att minska problemen, säger Johan Petersson som arbetar med spårhalka på Trafikverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078