23948sdkhjf

Växjö får böter för otillåten fordonsupphandling

Konkurrensverket kräver att Växjö kommun ska betala sammanlagt 325 000 kronor i upphandlingsskadeavgift/böter för fem inköp som gjorts utan att upphandlingsreglerna har följts. Det handlar bland annat om krossning av bergmaterial och inköp av fordon.
Konkurrensverket ser extra allvarligt på att kommunens lagöverträdelser varit systematiska.
Tekniska förvaltningen i Växjö kommun har, enligt Konkurrensverket, gjort sig skyldig till ett flertal otillåtna direktupphandlingar. Det handlar om inköp av sopmaskin, slaghackare, sanitetsanläggning, anläggande av trafiksignaler och krossning av asfalts- och bergmassor till ett sammanlagt värde av cirka 3,7 miljoner kronor.
Samtliga fem aktuella upphandlingar överskrider var för sig gränsen på cirka 284 000 kronor över vilken upphandlingen ska annonseras och konkurrens-utsättas. Eftersom ingen annonsering skett så är det frågan om otillåtna direktupphandlingar. Några undantag från lagen om offentlig upphandling har inte varit tillämpliga i dessa fall.
Eftersom det är frågan om upprepade överträdelser kräver Konkurrensverket upphandlingsskadeavgift/böter som motsvarar knappt 9 procent av kontraktsvärdet, vilket är nära regelverkets tak på 10 procent för bötesbeloppet.
– Att på det sätt som skett sakna rutiner inom tekniska förvaltningen för att följa regelverket och därmed systematiskt brista i att konkurrensutsätta sina inköp bör få genomslag i den påföljd vi kräver att kommunen ska betala, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom. När skattebetalarnas pengar hanteras på detta sätt innebär det bland annat att det inte finns några garantier för att det är den bästa affären som görs. Att inleda ett åtgärdsprogram för att stärka den interna styrningen, som tekniska förvaltningen i Växjö kommun nu gjort, är givetvis bra men förtar inte ansvaret för tidigare överträdelser. Alla kommuner och statliga myndigheter borde vidta åtgärder och ha kontinuerlig uppföljning av rutinerna för att förebygga så att det inte blir fel när man genomför offentliga upphandlingar, säger Dan Sjöblom.
Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Växjö med kraven på upphandlingsskadeavgift/böter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062