23948sdkhjf

Catena och Brinova i stor logistikaffär

Catena förvärvar Brinova Logistik AB av Brinova Fastigheter AB och får därmed tillgång till ett fastighetsvärde om 3,8 miljarder kronor. Gustaf Hermelen föreslås bli ny vd.
Catena har tecknat ett villkorat avtal med Brinova Fastigheter AB om förvärv av Brinova Logistik AB som äger 43 logistik- och lagerfastigheter med en uthyrningsbar area om 655 000 kvadratmeter. Affären innebär att Catena tillförs ett nytt affärsområde genom förvärv av logistik- och lagerfastigheter med ett fastighetsvärde om 3,8 miljarder kronor. Hyresintäkterna uppgår till cirka 346 miljoner kronor med en återstående genomsnittlig kontraktstid om cirka 5 år.

– Catenas projekt i Solna är till sin storlek och komplexitet sådan att Catena behöver en större kapital- och kompetensbas för att fullt ut kunna tillgodogöra sig projektets värdepotential. Genom affären med Brinova får Catena dessa resurser samtidigt som bolaget tillförs ett intressant fastighetssegment, säger Henry Klotz , styrelseordförande i Catena.

– För Brinova är affären med Catena ett steg i renodlingen mot att äga minoritetsposter i noterande svenska fastighetsbolag. Vi kommer att vara långsiktiga ägare i Catena, där jag ser stora utvecklingsmöjligheter, säger Erik Paulsson , huvudägare i Brinova.

– Brinova har en stark fastighetsrörelse med fokus på konkurrenskraftiga logistikfastigheter i strategiska lägen. Denna position har uppnåtts tack vare en organisation med hög kompetens och förmåga att tillgodose högt ställda kundkrav. Jag vill fortsätta utvecklingen av det nya Catena och växa genom förvärv och nyproduktion, säger Gustaf Hermelin , vd för Brinova, föreslagen som ny vd för Catena.

Catena är sprunget ur Volvo och Bilia och har omstrukturerats vid ett antal tillfällen när det har bedömts vara motiverat för att på bästa sätt skapa aktieägarvärde. Senast skedde det 2010-2011 när merparten av fastighetsportföljen avyttrades. Därefter har Catenas enda tillgång varit en större utvecklingsfastighet i Solna.

Genom den nu aktuella affären tillförs Catena ett eget kapital om cirka 1,1 miljarder kronor och en årlig intjäning om cirka 150 miljoner kronor före skatt, innebärande att Catena får bättre resultatmässig kapacitet och finansiell bas.

Fastighetsbeståndet som förvärvas består av 43 logistik- och lagerfastigheter med en uthyrningsbar area om 655 000 kvadratmeter. Hyresvärdet uppgår till cirka 393 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 600 kr/kvadratmeter. Fastighetsbeståndet är koncentrerat till attraktiva logistiklägen. Fastigheter i Stockholmsområdet, Göteborg, Örebro, Helsingborg och Jönköping svarar för 86 procent av hyresvärdet. Största hyresgäster är DHL, Axel Johnson Gruppen samt Green Cargo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143