23948sdkhjf

Skavsta får USA-ägare

TBI säljer Skavsta flygplats och Belfast Internationel till USA-baserade Houston flygplatsgrupp. Affären är totalt värd 2,5 miljarder svenska kronor.
Stockholm Skavsta Flygplats utanför Nyköping sedan 2005 varit spanskägt, då köptes tidigare brittiska TBI av de spanska aktörerna Abertis och Aena Internacional. TBI ägs i dag till 90 procent av Abertis och till 10 procent av Aena Internacional. Nya ägarna ADC & HAS Airports Worldwide (Houston flygplatsgrupp) är en stark USA-baserad aktör som förutom Skavsta också tagit över Belfast International av TBI liksom koncessionen av Orlando Sanford Airport i Florida samt TBI:s mangementverksamhet i USA.

– Vi är jätteglada över dessa nyheter, vi ser fram emot den fortsatta framgången för Stockholm Skavsta Flygplats och den positiva påverkan flygplatsen har i regionen, säger flygplatsens vd Dot Gade Kulovuori .

Transaktionen, som utgör en del av Abertis strategi att optimera sina tillgångar, måste dock få ett godkännande av de lokala myndigheterna i fråga om Skavsta och Belfast innan de kan fullföljas. Om allt går i lås är en av de största flygplatsaffärerna som berört Sverige ett faktum: Totalt är affären värd 284 miljoner euro eller omkring 2,5 miljarder svenska kronor i kontanter varav 90 procent tillfaller TBI:s huvudägare Abertis. Den del av affären som berör tillgångar i USA är redan godkänd av de konkurrensmyndigheterna och hotas endast av invändningar från CFIUS, kommittén för utländska investeringar i USA, som har rätt att rikta invändningar mot alla affärer som innebär att utländska aktörer köper tillgångar i USA.

Fotnot. De flygplatser som säljs till ADC & HAS Airport Worldwide har utgjort en del av Abertis portfölj sedan 2005 då bolaget och Aena Internacional köpte den brittiska flygoperatören TBI. I mars beslutade Abertis att sälja Cardiff-flygplatsen till regeringen i Wales för 61 miljoner euro.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11