23948sdkhjf

Tre rederijättar bildar allians för containertrafik

Världens tre största containerrederier – Maersk Line, MSC och CMA-CGM – går nu samman i en oväntad allians som ska leda till besparingar och effektivare trafikrutter efter de senaste månadernas vikande lönsamhet i branschen.
Samtliga tre rederier bedriver omfattande trafik mellan Sverige/Skandinavien och ”övriga världen”.
Det är danska Maersk Line – A.P. Möller – Maersks containerrederi, som går samman med schweiziska MSC och franska CMA-CGM i ett samarbete som får namnet P3-nätverket.
De tre rederierna ska nu tillsammans operera en flotta på 255 containerfartyg med en sammanlagd kapacitet på 2,6 miljoner TEU på de tre stora öst-västliga linjerna Asien – Europa, Asien – Nordamerika och Nordamerika – Europa. Maersk Line svarar för cirka 42 procent av kapaciteten, vilket motsvarar 1,1 miljoner TEU.
Skäl till bildandet av alliansen är vikande volymtillväxt och överkapacitet under de senaste åren, vilket har lett till ett behov för förbättrad drift och effektivitet i branschen.
De tre containerrederierna räknar med att P3 Network ska leda till en förbättrad service till kunderna i form av ökad täckning i hamnar, fler veckovisa avgångar och ökad nätverksstabilitet.
Samarbetet förutsätter godkännande av berörda konkurrensmyndigheter. Rederierna hoppas av det skälet att kunna göra det slutliga undertecknandet på kontrakten i slutet av 2013 och inleda de nya linjetrafikerna under andra kvartalet 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11