23948sdkhjf

Stena Voyager ska återvinnas

Stena Voyager har gjort sin sista färd och anlänt till Landskronavarvet för att återvinnas. Återvinningsföretaget Stena Recycling har fått i uppdrag av Stena Line att återvinna färjan HSS Stena Voyager. Fartyget är 126 meter långt och 40 meter brett. Återvinningsarbetet kommer att pågå en bit in i nästa år.
Stena Voyagers alla olika komponenter återvinns så långt det är möjligt och på så sätt bidrar fartyget till kretsloppet. Bara att återvinna den stora mängden aluminium, istället för att framställa ny, sparar uppemot 15 000 ton koldioxid, något som motsvarar 2 500 varv runt jorden med bil.

– Att återvinna det stora fartyget Stena Voyager är ett spännande och intressant projekt. Här får vi möjlighet att utnyttja vår erfarenhet och våra effektiva processer för återvinning av flera materialslag, säger Staffan Persson, vd för Stena Recycling.

Återvinningen kommer ske i Landskrona vid kaj och på stapelbädd. Det gäller att ha kontroll på vikt och balans under hela nedmonteringen. Flera olika materialslag ska tas om hand, som plast, metall och farligt avfall.

– Vi börjar högst upp i avfallstrappan och ser över vad som kan återanvändas, till exempel köksutrustning, livbåtar och möbler, säger Ann-Charlotte Ramström, chef för Stena Recyclings filial i Karlskrona som ansvarar för fartygsåtervinningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062