23948sdkhjf

Transporterad tomat miljösmartast

En rapport från SIK visar att en spanskodlad, transporterad tomat vara ett bättre alternativ ur klimatsynpunkt än en svensk tomat. I vissa fall kan transporter bidra till att minska koldioxidutsläppen. Rapporten är framtagen på uppdrag av Göteborgs Hamn.
SIK, institutet för livsmedel och bioteknik, har på uppdrag av Göteborgs Hamn AB, undersökt vilken miljöpåverkan ett kilo tomater har beroende på odling och transportsätt. Studien utgår från ett kilo tomater som odlas i Alicante och fraktas på olika sätt till Falköping. I studien finns också ett exempel med svenskodlade tomater.

Lägst utsläpp i studien har spanskodlade tomater som fraktas med tåg hela vägen från Alicante till Falköping. Näst lägst har tomater som fraktas med båt från Spanien till Sverige. På tredje plats kommer lastbilstransport hela vägen från Spanien till Falköping.

Mest utsläpp ger de växthusodlade svenskodlade tomaterna. Den största skillnaden mellan svensk och spansk tomatproduktion är att den svenska produktionen kräver uppvärmning under stora delar av året. Det är därför den har större klimatpåverkan än den spanska, även om man räknar med transporterna.

– Vi har länge satsat på att skapa hållbara transportlösningar. Nu tar vi ett steg till och tittar på hela livscykeln, från produktion till konsumtion. Då får vi en mer rättvisande bild av den totala klimatpåverkan, säger Åsa Wilske, miljöchef för Göteborg Hamn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064