23948sdkhjf

April blev en rekordmånad för Hallands Hamnar

April blev en rekordmånad för HallandsHamnar i Varberg, som noterar en riktigt positiv utveckling för export av sågade trävaror.
Sågverksindustrin har upplevt sin värsta kris i mannaminne. Rapporter om nedläggningar och minskad produktion har duggat tätt hela 2012. Virkesbrist, stark krona, vikande marknader och avmattad ROT-effekt har blivit kända begrepp. Sågverksproduktionen låg 2012 på den lägsta nivån på 11 år. Produktionen för 2012 hamnar på cirka 16 miljoner kubikmeter att jämföra med rekordåret 2007 då produktionen toppade med 18,6 miljoner kubikmeter (cirka 15 procent). Man får gå tillbaka till IT-kraschen 2001 för att hitta så låga

produktionsnivåer i Sverige. 2013 inleds dock med ett ljus i tunneln. Orderläget börjar successivt förbättras och marknader som Kina, Nordafrika och USA visar en bättre utveckling än förväntat. Husmarknaden i USA visar en förvånansvärd återhämtning för tillfället. All statistik på husbyggande husförsäljning, vakanser etcetera visar i positiv riktning och efterfrågan påsSvenskt virke ökar. För export till Kina pratar man om ”ett betydande genombrott”. Äntligen har exporten av Svenska trävaror till Kina tagit fart. Under det senaste året har exporten mer än fördubblats och ligger runt en ungerfärlig årsnivå på drygt 250 000 kubikmeter.

HallandsHamnar framhåller att detta gör hamnen och bolagets kunder till vinnare.

Det kanske mest uppenbara är läget. Större fartyg och ökade kostnader har gett större efterfrågan från rederierna på att anlöpa svensk västkusthamn. Behovet av att konsolidera större volymer i en hamn ger färre anlöp – något HallandsHamnar kan erbjuda. En kort farled och flexibla arbetstider ger också rederierna fördelar som i sin tur kommer slutkunden till godo. All den kompetens, utrustning och systemstöd som byggts upp
i både Halmstad och Varberg med åren är också en viktig faktor till bolagets framgång. Vårt specialisttänk och fokusering har gett resultat.

Sedan årsskiftet har Dalaro Shipping Ltd ökat sin närvaro hos HallandsHamnar. Dalaro Shipping Ltd är en av de stora aktörerna för skeppning av sågade trävaror till bland annat Nordafrika. Trafiken från Varberg sker nu med tätare frekvens till framförallt Libyen och Algeriet och från att tidigare dellastat mindre volymer i Varberg så lastas nu fartygen fulla i allt större omfattning.

- Varberg har god kännedom om hur man lastar trävaror och visat både stor flexibilitet
vid lastning och intresse för vår trafik, säger Rickard Svenson, CEO i Dalaro Shipping Ltd. Att sedan Varberg ligger på Västkusten gör hamnen intressant för framtiden när nya svavel regler inom Secaområdet införs 2015.

Bengt Burström, operativ chef i HallandsHamnar, framhåller att man med nya volymer och ökande marknadsandelar kan konstatera att hamnens koncept står sig starkt.
- Ett koncept som bygger på hög produktivitet, hög servicenivå och flexibilitet med kunden i fokus och där kompetenta och engagerade medarbetare och starka samarbetspartners gör den stora skillnaden, säger han. Brittiska öarna har under många år varit basen för de volymer vi lastat ut, men nu ser vi ökande volymer bland annat till Nordafrika genom Dalarö Shippings frekventa anlöp. Vi har kapacitet även för ytterligare volymökningar och ser medframtidstro på nästa steg i volymutvecklingen. Kan hända trafik på USA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063