23948sdkhjf

Vill skapa konkurrens på lika villkor

Trafikutskottet har tagit tag i frågan om lika konkurrens på lika villkor inom åkerinäringen. Man anser att regeringen bör överväga ytterligare åtgärder mot illegal verksamhet inom branschen.
Utskottet pekar på att man i vissa andra europeiska länder har försökt att hitta lösningar för att stävja utvecklingen med att personer utnyttjas genom arbete under anställningsliknande förhållanden. Som exempel nämns Nederländerna där det som huvudregel tillämpas att de förare som åkerierna anlitar ska vara anställda i det företag de arbetar för. Samtidigt görs undantag för anställda i bemanningsföretag med kollektivavtal samt underentreprenörer med egna trafiktillstånd och egna fordon.

Utskottet pekar på att man genom denna lösning har fått en mer konkurrensneutral transportnäring och efterlyser en översyn av möjligheten att införa en liknande modell i Sverige och föreslår att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen om detta. Bakom förslaget står en utskottsmajoritet som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Förslaget bygger på tre motioner från Socialdemokraterna och en motion från Sverigedemokraterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.123