23948sdkhjf

Svaveldirektivet konsekvensutreds

Regeringen har beslutat att ge Trafikanalys i uppdrag att göra en uppdaterad bedömning av konsekvenserna, på kort och på längre sikt, av svaveldirektivet. Det ska ske i nära dialog med Sjöfartsverket, Trafikverket och Transportstyrelsen.
Uppdraget omfattar bland annat att analysera konsekvenser i termer av nya transportmönster för sjöfart och för andra trafikslag till följd av förändrade energipriser. Anpassningar inom angränsande sektorer bör också diskuteras.
Uppdraget ska delredovisas senast den 1 juni och slutredovisas senast den 31 oktober 2013.

Bakgrund: Från den 1 januari 2015 skärps kraven på svavelhalten i marina bränslen i Östersjön och Nordsjön (SECA). Svavelhalten får uppgå till max 0,1 viktprocent svavel. Regeringen står bakom svaveldirektivet som anpassats till det beslut som IMO:s miljökommitté fattade år 2008. Regeringen ser dock behov av att erhålla en aktuell kostnadsbild av konsekvenserna av det kommande regelverket. Den tidigare konsekvensanalys som gjordes av Sjöfartsverket 2009 visade bland annat att det finns risk för en viss överflyttning av godstransporter från sjöfart till väg och järnväg. Konsekvensanalysen utfördes med de uppgifter och beräkningssystem som då var tillgängliga, vilket medförde bl.a. att beräkningen av fartygens gångtider i Östersjöns svavelkontrollområde blev mycket grova. Jämfört med situationen 2009 har förutsättningarna nu ändrats på flera viktiga punkter. Kunskapen har ökat varför de tidigare analyserna kan vara inaktuella och indikationer finns på att kostnadsnivån kan förväntas vara något lägre än vad tidigare sagts.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079