23948sdkhjf

Streckkoden fyller år

På en strand vid Cape Cod ritade Norman Woodland och Bernard Silver streck i sanden. Det blev den första streckkoden med långa och korta streck, inspirerade av morsesignaler. I år fyller den fullt utvecklade och patenterade koden 40 år.
1969 enas representanter för dagligvaruhandeln i USA att ta fram en gemensam standard för artikelidentifiering och som byggde på streckkoder. 1970 formas det som kom att bli Uniform Grocery Product Code Council, UGPCC. I det ingick de högsta cheferna för företag från dagligvaruhandeln, dess leverantörer och kassasystemtillverkare.

Det fanns på 60-talet ett växande behov av rationaliseringar i den amerikanska detaljhandeln som sett kostnaderna öka. 40 procent av arbetstiden i de stora butikerna gick åt till kassaarbete och 50 procent av driftkostnaderna låg i kassalinjen. I slutet av 60-talet konstruerades i USA apparater som kunde läsa av speciella etiketter som var kopplade till en butiksdator. För att identifiera varorna fick de en egen identitet, ett nummer. Detta nummer kombinerades med en optiskt läsbar kod, en streckkod. Till att börja med försåg man varorna med butikens artikelnummer kombinerat med kassaleverantörens streckkod, en kassaapparat från IBM använde IBM:s streckkod. Det innebar att varje enskild artikel fick märkas i butiken efter den kassaapparat som fanns just där.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078